MAGICZNA LAWENDA

Piękna roślina, która zachwyca swym kolorem i niezwykłym zapachem, nadając każdemu otoczeniu nutę romantyczności. Ze względu na porę jej kwitnienia, w okresie letniego przesilenia, nazywa się ją również kłosami świętojańskimi.

Piękna roślina, która zachwyca swym kolorem i niezwykłym zapachem, nadając każdemu otoczeniu nutę romantyczności. Ze względu na porę jej kwitnienia, w okresie letniego przesilenia, nazywa się ją również kłosami świętojańskimi.

Etymologia wskazuje na jedno z działań tego surowca („lavare” czyli mycie, kąpanie). W starożytnym Rzymie pączki szlachetnych kwiatów, pełne niezwykłego aromatu, były stosowane do produkcji mydeł i odświeżania pomieszczeń. Lawendowy aromat jest tak trwały, że odkryte przez archeologów w grobowcu króla Tutenchamona gałązki sprzed 3000 lat zachowały część swojej woni. Pozyskiwany z lawendy olejek był zawsze bardzo szlachetnym surowcem, dlatego też już w starożytności używano go do produkcji perfum i dodawano do kąpieli wraz z kwiatami w bogatych domach.

W średniowieczu benedyktynka św. Hildegarda z Bingen wykorzystywała owo zioło do łagodzenia niepokojów ducha oraz wzmocnienia całego organizmu, jak również usprawnienia pracy mózgu. Opisywała je również jako środek pomocny w zwalczaniu wszawicy. Ze względu na właściwości dezynfekujące lawendy w XV w. na wielką skalę rozwinął się handel lawendowym olejkiem zapachowym. Lecznicze działanie udokumentowała w XVII w. farmakopea angielska.

Po dziś dzień aromaterapeutyczne działanie lawendy wykorzystuje się do kąpieli i masażu. Przyjemny, świeży i wyciszający zapach pomaga osobom z problemami napięcia nerwowego, będącym w ciągłym stresie, które cierpią na bezsenność czy nawet depresję albo migrenę.

W kosmetyce lawenda służy do pielęgnacji różnych typów skóry, szczególnie zalecana jest dla cery dojrzałej ze względu na właściwości silnie regenerujące, wygładzające i antyoksydacyjne. Dzięki zawartym w niej flawonoidom pomaga skórze zachować blask i zdrowy, młody wygląd. Stosowana może być z powodzeniem na poparzenia i blizny. Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne wykorzystuje się w preparatach do cery trądzikowej i tłustej. Reguluje sebum i zwęża pory. Dzięki zdolnościom naprawczym służy do leczenia zmian łuszczycowych. Działanie kojące wykorzystuje się w podrażnieniach po nadmiernym opalaniu. Przyspiesza gojenie się ran. Fioletowy kwiat przynosi ulgę przy obrzękach, dlatego często stosowany jest w kremach pod oczy, likwidując cienie i worki pod oczami. Działając antyseptycznie i przeciwgrzybiczo, doskonale sprawdza się w preparatach do stóp. Działając odświeżająco i hamująco na wydzielanie potu, znalazł zastosowanie do produkcji antyperspirantów.

Lawenda pobudza krążenie krwi i limfy, więc wchodzi w skład preparatów antycellulitowych. Ten śródziemnomorski kwiat zapobiega wypadaniu włosów poprzez pobudzenie procesów wzrostu i stanowi naturalne antidotum na łysienie plackowate. Przeciwłojotokowe działanie wykorzystuje się w produkcji szamponów przeciwłupieżowych i do włosów przetłuszczających się. Olejku lawendowego nie należy stosować w nadmiarze, bo może on powodować podrażnienia. Jego moc poznać możemy latem, używając go do odstraszania komarów i kleszczy.

Lawenda oczarowuje nas na wiele sposobów, nie tylko swoim wyglądem. Zapach służy roślinie jako magazyn energii i chroni ją przed chorobami. Wokół rośliny tworzy się mikroklimat budujący symbiozę między nią a człowiekiem. W gabinecie polecam naturalne produkty serii Culumnatura, wiele z nich zawiera w składzie Lavandula officinalis.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s